Jak najlepiej żywić prosięta?
Hodowla trzody chlewnej wymaga odpowiedniego żywienia zwierząt na każdym etapie ich rozwoju, ponieważ tylko w ten sposób można uzyskać właściwe przyrosty masy, zapobiec pojawianiu się chorób oraz osiągnąć dobre wyrównanie stada. Kluczowym momentem będzie jednak prawidłowe zaspakajanie potrzeb żywieniowych w pierwszym okresie po narodzeniu. W tym celu najlepiej sięgać po dobrze skomponowaną paszę dla prosiąt. Przekonajmy się, jak powinien przebiegać ten proces na poszczególnych etapach życia zwierząt.
Jak wygląda żywienie prosiąt w pierwszym okresie życia?
Pierwszym pokarmem pobieranym przez prosięta jest siara, która pozwala im na uzyskanie odporności. Poza wspomaganiem pracy układu immunologicznego będzie ona znakomitym stymulatorem syntezy białek, a więc rozwoju najważniejszych organów. Po 24 godzinach prosięta zaczynają pobieranie mleka, do którego przystosowany jest ich układ pokarmowy, ponieważ zawiera wyłącznie laktazę, która daje możliwość efektywnego trawienie laktozy. Z czasem zaczynają aktywować się pozostałe enzymy trawienne, możliwe więc staje się podawanie tzw. prestarterów przyzwyczajających do przyjmowania pokarmu stałego. Składają się one z bardzo wysokiej jakości białka i są wzbogacane lizyną. Są dawkowane przez ok. 2 tygodnie po odsadzeniu mającym miejsce w 21–28 dniu życia prosiąt, a następnie zastępowane starterami.
Jak żywi się prosięta po odstawieniu?
Po okresie odstawienia jako pasza wprowadzane są startery. Zawierają one wiele dodatków wspomagających rozwój układu pokarmowego, przeciwdziałających nadmiernemu zakwaszeniu oraz działających stymulująco na wzrost. W grę wchodzi pokarm wysokobiałkowy uzupełniany probiotykami, tj. żywymi lub liofilizowanymi komórkami bakterii budującymi florę jelitową oraz prebiotyki aktywizujące bakterie jelitowe. Używane są też fruktooligosacharydy. Przy żywieniu warchlaków korzysta się z pasz pełnoporcjowych bądź koncentratów wzbogacających paszę objętościową.