Czym karmić kury, aby uzyskać jak najwięcej smacznych jaj?
Kury to nieocenieni producenci jaj, dzięki którym możesz się cieszyć smakiem jajecznicy, upiec idealnie żółty biszkopt, czy przyrządzić wiele innych potraw. Jest jednak kilka zasad odnośnie ich karmienia, do których warto się zastosować. W ten sposób zapewnisz sobie zawsze smaczne jaja w sporej ilości. Sprawdź, jaka karma jest idealna dla niosek.
Jak karmić kury, żeby dobrze się niosły?
Zdecydowaną podstawą żywieniową kur jest ziarno, które powinno stanowić ok. 70% ich dziennej dawki pożywienia. Nie może być to jednak jedyna forma karmienia drobiu ze względu na zbyt niską zawartość białka i składników mineralnych. Dlatego z kurami warto jest się dzielić obierkami z warzyw i owoców. Ponadto rekomendowane jest stosowanie odpowiednich pasz dla niosek, które nie tylko poprawiają jakość jaj i częstotliwość ich znoszenia, ale przede wszystkim dbają o zdrowie ptaków. W trakcie ich karmienia warto również wykorzystywać zioła, takie jak pokrzywa, rumianek, melisa, koniczyna czy mięta. Dobrze jest również dokarmiać je igliwiem sosnowym lub jodłowym. Pamiętaj, że to, co jędzą kury ma duży wpływ na wygląd i smak jaj. Jeśli oczekujesz bardziej intensywnego koloru żółtek, to do codziennej karmy możesz dodać marchew, najlepiej częściowo ugotowaną. Natomiast nieocenionym źródłem wapnia są skorupki jaj, dzięki czemu znoszone jajka będą twarde.
Czego unikać w karmieniu kur?
Częstym błędem jest podawanie różnego rodzaju odpadów kurom. Jeśli są to ugotowane ziemniaki lub obierki jabłek, to nie stanowi to żadnego problemu. Jednak zdecydowanie należy unikać karmienia ptaków zepsutymi, spleśniałymi resztkami, cytrusami, cebulą czy awokado. Kury nie powinny być również karmione surowymi ziemniakami, mączką mięsną czy mięsem w jakiejkolwiek postaci. Nieodpowiednia jest także kapusta.